NASA vrea să utilizeze Soarele ca telescop gigant pentru a vedea suprafețele planetelor extraterestre
Deși sună a science fiction, proiectul a ajuns deja la faza III în cadrul programului Institutului pentru Concepte Avansate de la NASA.
NASA are planuri mărețe
Încă din 1936, Albert Einstein a publicat ceea ce el a descris drept o „mică calculație”, arătând cum Soarele ar putea fi folosit într-o zi ca un telescop gigantic. Deși poate părea incredibil, conceptul nu este atât de departe de realizarea noastră, iar una dintre ideile pentru realizarea practică a acestuia este în faza III a Institutului pentru Concepte Avansate de la NASA.
În prezent, putem folosi lentilele gravitaționale pentru a vedea obiecte incredibil de îndepărtate, dar suntem limitați de locația acestor obiecte și de cele care se află în spatele lor. Utilizând nave spațiale, am putea plasa telescopul nostru pe partea opusă a Soarelui față de obiectul îndepărtat pe care dorim să-l vizualizăm, crescând dramatic distanța noastră de observație.
A fost propus într-un proiect în faza III a Institutului pentru Concepte Avansate de la NASA că, folosind această metodă, am putea avea o imagine a suprafețelor exoplanetelor din vecinătatea noastră stelară.
Cu toate că aceasta este încă o distanță imensă – Voyager I a atins puțin peste 160 de AU de la lansarea sa în 1977 – pare mult mai realizabilă decât era când Einstein a exclus o astfel de misiune.
Proiectul NASA propune utilizarea unei „arhitecturi de roi” de mici sateliți folosind vele solare pentru a-i propulsa în poziția necesară în mai puțin de 25 de ani. Cu toate că încă există provocări astronomice înainte pentru o astfel de misiune (inclusiv distorsiuni semnificative introduse de lentilele gravitaționale și deplasarea navelor spațiale pe distanțe vaste), este posibil să putem construi imagini ale suprafețelor reale ale exoplanetelor extraterestre în timpul vieții noastre. Ceea ce este destul de cool, chiar dacă Einstein a considerat-o o sarcină imposibilă.